Sadnice - Orah Cendler

Uopšteno o orahu

Sorta oraha Čendler je nastala pre 30 godina na Univerzitetu u Kaliforniji, gde se pokazala kao najproduktivnija sorta oraha pored Fernora, Ferneta, Lare itd. Jezgro oraha je belo sa povećanim proteinima i amino kiselinama na osnovu starih sorti oraha.
Ovo je konzumna sorta ali je našla svoje mesto i u farmaciji i kozmetici .
Čendler je sorta oraha koja kasnije cveta. Sadi se u kombinaciji sa oprašivačem od 5-10 posto. Kalemi se na podlozi Junglas regija, odnosno divljem orahu. Najbolja je sadnja u jesen ali se sadi i do kraja marta u razmaku od 8×4 metara ili 7×5 metara. Mora se orezivati dva puta godišnje.
Prihod kreće od pete godine pa sve do 70 godina života biljke uz odgovarajuće agro tehničke mere. Zaštita se mora primeniti već od prve godine kao i prihrana sa navodnjavanjem, u protivnom neće biti odgovarajućih rezultata tj. očekivanog prinosa. Već 20 godina se uzgaja u Evropi i Aziji, a proslednjih 5 godina se proizvodi u Italiji i Francuskoj u laboratoriji bez kalema tj. Kulturom tkiva gde se dobijaju 100% zdrave sadnice mnogo boljeg napredka u razvoju.

 

Orah Čendler Sadnice orah Čendler Sadnice Čendler oraha

 

Scroll