Sadnice - Orah Cendler

O nama

Posle dužeg vremena prateći na internetu reklamu i prodaju oraha Chandler rešio sam kao pravi vlasnik sertifikata sadnica Čendler za Srbiju da se oglasim. Sertifikat sam kupio u Španiji 29.09.2016.godine koji sam poklonio Republici Srbiji i upisao na sortnoj listi u registar poljoprivrednog bilja Ministarstva Poljoprivrede da bih mogao da uvezem sadnice i podignem svoj zasad.

Prvi zasad oraha Čendlera i Franketa je podignut 16.12.2016. godine u Kačarevu kod Pančeva, gde i dokumentujem svojim rešenjem. I to je prava istina za razliku od silnih uvoznika koji pričaju svašta na internetu. Niko od njih ali baš niko nema pravu tehnologiju gajenja ove vrste Kalifornijskog oraha. Koliko vidim njihov cilj je da prodaju što više sadnica, a ne da kupci budu zadovoljni. Na internetu vidim i pojedince koji kritikuju pojedine uvoznike gde su potpuno u pravu. U Turskoj kupuju otpad od sadnica za sitan novac koje uvoze kod nas gde nam donose i različita oboljenja sadnica: Rak korena(Phytophthora cinnamomi), Bkterioza (Xanthomonas campestris juglandis) gde tkivo razvija svoju bolest do izumiranja stabla, i još gljivičnih oboljena kao i bakterija. Takvi zasadi se moraju lečiti oko dve godine gde je način lečenja jako skup, a neki zasadi se moraju i uništiti gde se zemlja ne sme koristi tri godine uz jaku dezinfekciju.

Putujući ovih pet godina po Italiji, Francuskoj i Turskoj shvatio sam da se na našem području mora primeniti drugačiji način uzgajanja biljaka kao i rezidba. Dovodio sam agronome i Doktore nauka iz Italije, Turske a, ove godine iz Kalifornije sve o svom trošku a bio i prinuđen da kupim od njih eleborat uzganja gde su sume astronomske.
Želim da kažem da svi zasadi koji su posađeni proteklih godina neće doći na pun rod pre desete godine jer nisu primenjivane prave agro tehničke mere, i tada je pitanje koliko će biti roda. To ogovorno tvrdim, proteklih godina sam podigao svojim prijateljima nekoliko zasada i to u Starim Banovcima, Šimanovcima, Manastiru Drača kod Kragujevca, okolini Pančeva, Avali, Šabcu i Tornjosu u blizini Bačke Topole ukupno 70 hektara.

Trenutno radim konsalting lečenja u okolini Sombora na tri parcele oko 20 h gde su zasadi podignuti pre nekoliko godina koji su zaraženi bolestima koje sam predhodno naveo. Kupili su sadnice od NE savesnih ljudi. U Kačarevu možete videti zasad Čendlera, Franketa od 7 hektara u četvrtoj godini i 3 hektara Čendlera, Franketai Lare u prvoj godini proizveden kulturom tkiva (u laboratoriji) u Italiji gde smo zajedno napravili ogledno odelenje koje Doktor Cocolini kontroliše svojim dolaskom dva puta godišnje što možete videti na fotografijama i video snimcima na našem web sajtu. U starom zasadu možete videti rasadnik dvogodišnjih biljaka Čendlera, Franketa i Lare.
Ako ste zainteresovani za kolsanting, preporuke uzgajanja i sadnica Čendlera, Franketa, Lare, Ferneta, Fernora i Howarda možete nas kontaktirati.

Scroll